Vad är skillnaden mellan SEM och SEO?

När det kommer till digital marknadsföring finns det många termer att hålla reda på. Två av de mest centrala begreppen är SEM (Sökmotormarknadsföring) och SEO (Sökmotoroptimering). Men vad skiljer dem åt, och hur kan de användas effektivt för att öka din webbplats synlighet? Låt oss dyka in!

Så vad är SEO (Sökmotoroptimering)?

SEO handlar om att förbättra en webbplats synlighet i organiska (icke-betalda) sökresultat på sökmotorer som Google. Målet är att öka antalet besökare till din webbplats genom att säkerställa att den rankas högt för relevanta sökord och fraser. Det kan exempelvis vara som i vårt fall, när du googlar ”Webbyrå Eskilstuna” så rankar vi i toppen av de organiska resultaten.

För att lyckas med SEO finns det tre nyckelkomponenter att tänka på:

  • On-page SEO: Fokuserar på innehållet på din webbplats. Detta inkluderar att optimera titlar, meta-beskrivningar, innehåll, och intern länkning.
  • Off-page SEO: Inriktar sig på aktiviteter utanför din webbplats, såsom att bygga kvalitativa inkommande länkar.
  • Teknisk SEO: Handlar om att säkerställa att din webbplats är tekniskt optimerad, inklusive mobiloptimering, snabb laddningstid och säkerhet.

Och vad är SEM (Sökmotormarknadsföring)?

SEM omfattar både SEO och betald annonsering (ofta kallad PPC eller Pay-Per-Click). Medan SEO fokuserar på att förbättra organiska rankningar, handlar PPC om att köpa synlighet på sökmotorer genom annonser. Det innebär att du betalar för varje gång någon klickar på din hemsida.

Nyckelkomponenter att tänka på:

  • Sökordsanalys: Identifiera vilka sökord och fraser din målgrupp använder.
  • Budstrategi: Bestäm hur mycket du är villig att betala per klick på din annons.
  • Annonskopiering: Skapa engagerande annonstexter som lockar användare att klicka.

För att sammanfatta

Medan SEO fokuserar på långsiktiga strategier för att förbättra organisk synlighet, erbjuder SEM möjligheten att snabbt öka synligheten genom betalda annonser. Genom att kombinera båda metoderna kan företag dra nytta av både långsiktiga och kortsiktiga fördelar. Hör av er så hjälper vi er med SEO, det är den modell vi föredrar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *