UngDrive Academy 2023

OM PROJEKTET

Sommaren är över — och vilken sommar vi har haft! UngDrive Academy i Eskilstuna har inte stoppats av regnet, vi har snarare växt! Återigen toppade vi antalet ansökningar vilket har resulterat i att 75 ungdomar har fått starta och driva företag!! Det känns otroligt tryggt att nu släppa vidare deltagarna till gymnasiet, ut i arbetslivet och ut i framtiden. De har visat prov på fantastisk arbetsmoral, fantastiskt driv och ett enormt mod. Att vi tillsammans har gjort detta möjligt får mig att skriva denna projektrapport med rysningar.

REKRYTERING OCH DELTAGARE

Varje års rekrytering går smidigare och smidigare, samtidigt som antalet ansökningar ökar. År 2023 hade vi 325 ansökningar, 48 stycken fler än rekordåret 2022. 325 ungdomar som ville uppleva den fantastiska UngDrive-andan, i rummet där varje individs unika sidor är deras styrkor. Rummet där det inte har någon roll hur du är som person, eller vart du härstammar ifrån — så länge du har en dröm du vill följa. Efter dubbla telefonintervjuer kunde vi ge plats till 75 deltagare som vi ansåg hade det lilla extra. Här kollar vi inte efter tidigare meriter eller betyget på ett papper, vi bedömer drivet och ambitionen i att våga följa sin entreprenöriella dröm. Vare sig det handlar om att sälja glass på stranden eller att bli nästa Elon Musk, bedömer vi viljan och modet i att våga testa. Med 75 handplockade deltagare formades det en väl diversifierad grupp med 52% tjejer och 48% killar. Vi hade ett brett spann med olika åldrar, olika bakgrund och olika kulturer — för vi vet att det skapar den bästa gruppdynamiken. Självklart vill vi också att Eskilstuna verkar som en positiv samhällsfaktor där alla ges en lika möjlighet att få testa på att starta företag. Efter en intensiv kickoffvecka stod det 33 stycken UngDrive-företag redo att sälja innovativa tjänster och produkter till Eskilstuna (& resten av världen!!). Deltagarna fick möta motgång efter motgång, lärdom efter lärdom, men tillslut började det rulla in vinster. Vinster i form av pengar, men framförallt vinster i form av personlig utveckling. Både i relation till sig själv men också i relation till medarbetare, coacher och övriga deltagare. Från att vara blyga och lite vilsna, till att lämna med huvudet högt i känslan av att kunna ta över världen.

COACHGRUPPEN 2023

“Starta eget företag – med hjälp av riktiga entreprenörer” 

Är UngDrives ledord som skapar ett rum av förebilder. Med ett helt års jagande lyckades vi forma en bred och kompetent coachstab. Tillsammans bestod teamet vi av;

  • Projektledare Edvin Unneberg & Christian Hägler (Agenci Marknadsbyrå AB)
  • Sofia Oinonen (Wrun Inredningsbyrå AB)
  • Mohammed Ibrahim (LvL Staffing Agency AB)
  • Emma Hedman (Unga Aktiesparare / Katrineholms släpvagnar AB)
  • Charlotte Göthberg (Charlotte Göthberg Consulting AB)
  • Charbell Hanna (Echidna Studios AB)
  • Muhib Lafta (Happylife AB / Juridicas AB)
  • Isabella Fagarsan (Deltagare 2022)

Efter att samtliga coacher genomgick den obligatoriska coachutbildningen stod vi tillsammans redo med visionen om att förändra 75 ungdomars liv.

KICKOFF, COACHING OCH AVSLUTNING

Sommarlovet har precis börjat och Munktell Science Park’s dörrar står på vid gavel. 75 nervösa ungdomar möts i entrén av nio supertaggade coacher tillsammans med Avicii på högsta hugg i högtalarna. Detta är starten på något de aldrig har varit med om innan, kickoffveckan. Det är nu de ska gå från att inte veta någonting om entreprenörskap, till att starta ett eget företag. Några av dem hade förberett sig extra genom den frivilliga Preppveckan, en nationell sändning som hölls några veckor innan kickoffen, några visste ingenting. Genom teambuildingövningar började den inledande blygheten sakta försvinna, och en känsla av gemenskap och engagemang växte fram när de insåg att de var noggrant utvalda av 325 sökande. Veckan var fylld med temadagar kopplade till; affärsidé, marknadsföring, försäljning, ekonomi och till sist drömmar och målsättningar. Att varje år se ungdomarna introverta och blyga på dag ett, till att stå dag fyra och pitcha ensamma framför 74 personer är en så häftig känsla.

Efter den obligatoriska kickoff-veckan följde en frivillig Boostvecka med inspirerande föreläsningar om hur man når ut digitalt, ledd av Sveriges egna marknadsföringsguru Lucas Lindström, där vår projektledare Christian Hägler gästade för att prata Google-marknadsföring. Föreläsningar sändes nationellt och var exklusiva för deltagarna i UngDrive Academy. Dessutom hölls en nationell säljdag där alla UngDrive-företag runt om i Sverige tävlade om vem som kunde sälja mest under fyra timmar. Under sommaren följde vi ungdomarnas framsteg, utveckling och resa och avslutade sedan med att utse vinnare inom kategorierna Bästa Arbetsmoral, Bästa Säljare, Största Våghals, Bästa Marknadsföring och Största Säljfokus. Vi återförenades också för att dela erfarenheter från sommaren, diskutera framgångar och utmaningar, hjälpa och lyfta varandra samt planera nästa steg som många gånger innefattar fortsättningen med Ung Företagsamhet på gymnasiet.

Det är särskilt glädjande att många deltagare är ivriga att fortsätta driva sina företag även efter sommaren. Detta har blivit enklare genom ”UngDrive® – Företagsformen för barn och ungdomar”. Hela upplevelsen kulminerade i en digital, nationell final där deltagare från hela Sverige deltog samtidigt — en magisk upplevelse. Nu väntar nästa steg för ett fåtal av de deltagare som utmärkt sig lite extra. En resa till UngDrive Masters där Sveriges 92 bästa sommarlovsföretagare gör upp om SM titeln i september.

AVSLUTNINGSVIS

Vi vill rikta ett kopiöst stort tack till Eskilstuna Kommun som gör detta möjligt. Vi vill också rikta ett enormt tack till Sparbanksstiftelsen Rekarne som är med och finansierar projektet. Tack säger vi även till alla övriga partners, våra fantastiska coacher och alla andra aktörer som är med och gör detta möjligt. Ni tillsammans formar Eskilstuna, ni formar framtidens entreprenörer och ni gör så att ungdomar hittar en ny väg i livet. UngDrive är inte bara en utbildning och ett alternativt sommarjobb, det är en livsförändrande möjlighet som får ungdomar mot rätt riktning i livet — och ni är med och bidrar till det. Tack!

… och glöm inte, Dröm stort, börja smått! 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *