Vi utbildade 65 unga entreprenörer

OM PROJEKTET

Wow, vilken sommar det har varit! Att få leda UngDrive Academy för första gången, och få göra det i fysisk miljö (äntligen) kändes som en dröm. Engagemanget har varit superstort och förutom rekord i antal ansökningar lyckades dessutom två företag från vårt projekt ta rekord och vinna nationella priser; ”Högst omsättning under nationella säljdagen” samt ”Högst omsättning under hela sommaren”, vilket vi som projektledare såklart är lite extra stolta över. Vi fortsätter att visa varför UngDrive behövs i kommunen och att det finns drivna ungdomar som vill utvecklas entreprenöriellt.

REKRYTERING OCH DELTAGARE

Engagemanget i att få träffa likasinnade, att få utrymme till kreativitet och att utmana sig själv glänste bland sommarens deltagare. Att äntligen få vara tillbaka i en fysisk miljö gjorde att engagemanget var på topp där många av de ansökande hade varit med tidigare år, men ville uppleva UngDrive-andan på ”riktigt”.  Efter en rektryteringprocess med 277 ansökningar fick 75 personer möjligheten att delta efter dubbla telefonintervjuer. Det vi kollade extra på var ambitionsnivån och drivet i att vilja lära sig nya saker och utvecklas som individ. Detta resulterade i att efter en veckas kickoff stod 38 UngDrive-företag redo att ta Eskilstuna med storm, och det gjorde de. Men det var inte bara ekonomiska vinningar, ungdomarna som deltog kunde stolt säga efter sommarens prestation att de hade växt som individer, på ett eller annat sätt. Det är vad som spelar roll i våra ögon. Med det sagt ser vi en stor potential i Eskilstunas framtida näringsliv av de förmågorna vi har sett i ungdomarna under sommaren. Otroligt häftigt.

COACHGRUPPEN 2022

”Starta eget företag – med hjälp av riktiga entreprenörer”. De ledorden jobbar vi med varje år och i och med bytet av projektledare fick vi chansen att öppna upp våra kontaktnät för att hitta de mest inspirerande coacherna. Det gjorde att vi hade 4 av 7 coacher som var helt nya med UngDrive-konceptet. Coachstaben bestod av oss; Edvin Unneberg & Christian Hägler (Agenci Marknadsbyrå AB), Sofia Oinonen (WRun AB), Ezra Bayih & Mohammed Ibrahim (LvL Staffing Agency AB), Josephine Andersson Huseklepp (JL Publishing) samt Emma Hedman (Unga Aktiesparare/Katrineholms Släpvagnar AB). Samtliga coacher genomgick UngDrives coachutbildning för att vara så bra rustade som möjligt inför sommaren, men det är framför allt deras egna erfarenheter som entreprenörer och företagare som gör störst skillnad för våra deltagare.

KICKOFF, COACHING OCH AVSLUTNING

Måndag, sommarlovsmorgon, och de tappra deltagarna dyker upp på Munktell Science Park helt frivilligt. Vissa mer förberedda än andra via den frivilliga Preppveckan som ägde rum ett par veckor innan kickoffen. En nationell sändning för de som vill förbereda sig lite extra. De flesta dyker upp och är inåtvända och lite blyga inför vad som komma skall. Efter teambuildingövningar började blygheten smyga sig bort, ungdomarna kände samhörighet och delaktighet direkt. Att just de var där av en anledning, av 277 ansökande. Dagarna bestod av olika teman; Affärsidé, marknadsföring, försäljning, företagsregistrering och ekonomi samt slutligen drömmar och målsättning. Att få stå på dag 1 och se ungdomarna blyga och nervösa, till att dag 4 stå framför alla och pitcha sin idé under 1 minut gav mig gåshud. 

Den obligatoriska kickoff-veckan följdes upp av en frivillig Boostvecka fylld med spännande föreläsningar av Sveriges toppentreprenörer som sändes på nationell nivå, exklusivt för deltagarna i UngDrive Academy. Därtill arrangerades den nationella gemensamma säljdagen, och vi är oerhört stolta att vår deltagare Zander lyckades omsätta mest samt ta historiskt rekord (42 000 kronor försäljning under ”FYRA!?” timmar) av alla 455 företag i hela Sverige! Under sommaren följde vi upp och stämde av ungdomarnas utveckling, framsteg och resor för att sedan kora vinnare i kategorierna; Bästa Arbetsmoral, Bästa Säljare, Största Våghals, Bästa Marknadsföring och Största Säljfokus. Detta under avslutningen som ägde rum 3 veckor efter kickoffen. Där återsamlades vi för att dela med oss av erfarenheter från sommaren, fram- och motgångar, lärdomar och nästa steg för att fortsätta utvecklas genom exempelvis Ung Företagsamhet på gymnasiet. Det är extra kul att se att så många deltagare vill fortsätta driva vidare sitt företag efter sommaren, vilket numera även går att göra på ett enkelt sätt genom UngDrive® – Företagsformen för barn och ungdomar. Allting avslutades med en digital, nationell final där alla deltagare i hela Sverige deltog samtidigt. Även där delades priser ut och det var en fantastisk känsla att se eskilstunakillarna från företaget SafeCity som omsatt mest av alla företag (102 000 kronor, också nationellt rekord) i hela Sverige under sommaren, vilka GRYMMA deltagare vi har från vår fantastiska stad!

GRUPPEN

Vi har haft ett uttalat mål att få till en bra och diversifierad grupp. Ungdomar i olika åldrar, bakgrund och olika kulturer för att få till en bra gruppdynamik och många perspektiv under den gemensamma veckan. Självklart också för att UngDrive ska verka som en positiv samhällsfaktor där alla ungdomar i Eskilstuna ges en lika möjlighet att få testa på sina entreprenöriella förmågor. Vi hade en god variation gällande kön, etnicitet, ålder och bakgrund med samma mönster som tidigare år där vi lockar deltagare från flera olika segment i samhället. Som projektledare känner jag mig både glad och stolt över att få vara med och skapa en gemensam mötesplats för de här ungdomarna, en plats där man finner nya vänner och kanske även potentiella affärspartners för framtiden.

AVSLUTNINGSVIS

Till sist vill vi tacka UngDrive för förtroendet, och tack till Eskilstuna Kommun, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Företagarna, coacher och övriga som gör detta projektet möjligt. Ni gör ett otroligt viktigt jobb och det hade inte varit möjligt att genomföra detta utan er! Vi hoppas fortsatt på många framgångsrika år tillsammans med er, där vi får vara en liten men viktig pusselbit på ungdomarnas utbildningsresa i början av livet.

Dröm Stort – Börja Smått!!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *